Osteopathie Sterenberg

Ard Sterenberg, Osteopaat, Rijsenburgselaan 11 in Driebergen

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een geneeswijze die gebaseerd is op de anatomie en fysiologie van de mens. Een osteopaat behandelt met behulp van manuele technieken en gaat daarbij op zoek naar de oorzaak van klachten.

“ Leven is alleen te herkennen aan bewegen van materie. Beweging is een fundamentele eigenschap van leven en van iedere structuur”.

De achterliggende gedachte in de osteopathie is dat mobiliteitsverlies van een orgaan of orgaansysteem tot functieverlies kan leiden. Dit kan de hele mens in zijn functioneren beïnvloeden waardoor klachten ontstaan.

Een bewegingsbeperking kan zich in het hele lichaam bevinden. Zowel ter hoogte van de gewrichten en de spieren als ook in de buikholte, borstkas en schedel; botten, spieren, spijsverteringsorganen, bloed, lymfe, longen en hart zijn voortdurend in beweging.

De osteopaat probeert dit bewegingsverlies op te heffen of te reduceren. Zodra de functie hersteld is kan het lichaam zijn eigen genezingsproces in gang zetten. Het zelfregulerende en zelfgenezende mechanisme geven het lichaam de mogelijkheid zich te normaliseren.

Vaak kan het lichaam een verstoring opvangen en voldoende compenseren om toch nog zo goed mogelijk te kunnen functioneren. In de loop van de tijd kan dit aanpassingsvermogen tekort schieten waardoor klachten pas later optreden, vaak zelfs op een andere plek.